Na oslavy dňa Rómov sa pripravuje viacero samospráv v regióne

06.04.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 6. apríla (TASR) - Medzinárodný deň Rómov si v priebehu tohto mesiaca pripomenie aj viacero samospráv v okrese Vranov nad Topľou. Súčasťou pripravovaných osláv budú hudobné vystúpenia, divadelné predstavenia, športové zápasy, besedy zamerané na problematiku ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia, ako aj spoločné modlitby.
Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, si v tento deň pripomenie obec Čičava, kde žije približne 700 obyvateľov rómskeho pôvodu. Starosta obce Ladislav Kalafa TASR informoval, že piatkovú oslavu odštartuje o 8.00 h futbalový turnaj šiestich družstiev základných škôl z Trebišovského a Vranovského okresu. \"Popoludní so začiatkom o 15.00 h pokračujú zápasy vo futbale medzi štyrmi mužstvami dospelých,\" podotkol Kalafa.
Dodal, že v rámci dopoludňajšieho kultúrneho programu vystúpia miestni školáci spolu s dospelými a žiaci základnej školy z obce Hlinné. Na slávnosti sa predstavia aj zverenci čičavského pastoračného centra a s rómskymi piesňami ženské zoskupenie Snežienky. Súčasťou plánovaných osláv budú okrem diskusie na tému problematiky Rómov aj modlitby za rómsky národ, ktoré sa začnú o 18.00 h v obecnom kultúrnom dome.
Podobnú oslavu pripravujú s niekoľkodňovým oneskorením aj v obci Soľ, kde žije približne 950-členná rómska komunita. Podľa Anny Gdovinovej z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou, ktoré sa podieľa na organizácii podujatia v sobotu 16. apríla spolu s kultúrno-výchovnou organizáciou Róma východ a miestnou samosprávou, bude súčasťou sobotňajšieho programu futbalový turnaj medzi mužstvami zo Strážskeho, Hanušoviec nad Topľou, Soli a družobnej obce Ubľa (okres Snina).
\"O 14.00 h sa v miestnom kultúrnom dome začne prehliadka záujmovej umeleckej činnosti Rómov, kde sa predstavia hudobné skupiny zo Soli, Zámutova a Čaklova a tanečné zoskupenia z Uble, Strážskeho a Hanušoviec nad Topľou,\" uzavrela Gdovinová.
 

Vyberte región